Блок в жк "Яворов" ще първият саниран с 25% участие на собствениците

Блок в жк "Яворов" ще първият саниран с 25% участие на собствениците

© МРРБ

Първото споразумение за финансова помощ и обновяване за енергийна ефективност с грант 75% беше подписано днес между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и сдружение на собствениците от столичния квартал "Яворов", съобщиха от ведомството.


С увеличението на безвъзмездната помощ от 50% на 75%  индивидуалните сметки на собствениците намаляха наполовина, а интересът към проекта се увеличи, посочват от министерството.


Прогнозната обща стойност на инвестицията в сградата, с която днес е подписано споразумението, е 128 086.17 лева с ДДС. Така с безвъзмездната финансова помощ по проекта ще се осигурят 97 828.27 лева, а собствениците ще съфинансират 30 257.90 лв. или 23.62%, тъй като техническото и енергийно обследване се покриват на 100%.




В общата сума са включени всички разходи за извършване на техническо и енергийно обследване на сградата, изготвяне на работен проект, оценка за съответствието на изготвения проект, строително-монтажни работи, упражняване на строителен надзор и авторски контрол, разходи за всички необходими документи и въвеждане на сградата в експлоатация.


Прогнозният бюджет за обновяването на сградата обхваща мерки за подмяна на дограма на общите части и на жилищата, полагане на топлоизолация на ограждащите конструкции, ремонт на електроинсталацията в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление в тях.


Жилищният блок е сред първите, подали заявление за интерес и подкрепа и одобрени за участие в проекта. Сградата е с един вход, има четири етажа и шест жилища. По сградата има изпълнени частични мерки за енергийна ефективност. Положена е топлоизолация на един от апартаментите.


До момента 197 са подадените заявления за интерес и подкрепа. От тях одобрени са 114, отхвърлени са 16, показват данните на строителното ведомство.


На всички одобрени сгради се изготвят прогнозни бюджети, които се приемат от собствениците. След това се сключват споразумения за обновяване на сградите, приели да осигурят 25% от съфинансиращите средства. Увеличеният размер на 75% на гранта важи за всички участници в проекта, включително одобрените и сключилите споразумение сгради.



Главният архитект на София Петър Диков представи проектите за саниране на панелните сгради, предаде "Фокус". Това не е само енергийна ефективност, а нов живот за панелните сгради, архитектура, ВиК, електро, асансьорни уредби, топлоефективност, каза Петър Диков. Създава се пакет от мерки за панелните сгради. В София те са 204 000, където живеят на практика почти половината софиянци. "По изчисленията, които са дали специалистите, енергийните разходи се намаляват между два и три пъти на санирана сграда. Включва се и подмяна на асаньорните уредби, за направата на кабини за шестима души, а не само за четирима.

В качеството си на възложител по Закона за обществените поръчки МРРБ възлага и контролира изпълнението на дейностите по обновяването на сградите. Представителите на сдружението на собствениците участват при избора на изпълнители за изготвяне на работен проект, изпълнение на строително-монтажните работи и при упражняване на инвеститорски контрол.


Строителство по трите сгради, сключили до момента споразумения за финансова помощ, ще започне през лятото.


Предстои сключването на договор за изготвяне на работен проект на сградата с първото споразумение по проекта. Договорът се сключва между МРРБ и сдружението на собствениците, след като се извърши техническо и енергийно обследване на сградата и вече има задължителния технически паспорт.


Втората информационна кампания по проекта продължава в 36 града в страната.


По време на информационните дни във всеки град се разполага информационен кът, където експерти консултират гражданите, и се провеждат срещи с местните домоуправители. Датите и местата на информационните дни се публикуват периодично на www.mrrb.government.bg и страницата на съответната община.


Следващата седмица от 16 до 19 май информационните дни продължават в София. Следват Пловдив, Свищов и Панагюрище.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: